Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2014 02:01 - Исторически извор - За траурния вид на столицата след царската кончина
Автор: novaistoria Категория: История   
Прочетен: 518 Коментари: 0 Гласове:
0




Столицата има траурен вид.
Дълги черни знамена се веят по площадите и улиците. Покрусен отъ смъртта на своя любимъ Царь, народът се движи тихо и безшумно. Погледите на всички са наведени към земята. По лицата им се чете дълбока скръб по загубения Велик Владетель, Царскиятъ щандарт на Двореца е обвитъ въ черен крепъ и въ знак на дълбокъ народенъ трауръ е свален низко. Обвити са въ черно и знамената на всички легации, които са свалени наполовина.

 От северния вход на Двореца по ул. „Московска" и около площада „Св. Ал. Невски", на всеки 15 м. са поставени високи жертвеници, целите обвити в черно.
 Хиляденъ народъ, непрестанно, день и нощь продължава да се покланя предъ останките на Царя Обединитель и да Му отдава заслужена почитъ. Наредени в дълги редици, които се губят някъде към ул. „Раковски", гражданите се приближават стъпка по стъпка, за да видят за последен път светлия образ на Народния Цар, който близо двадесет и пет години  води Своя народъ къмък обединение и възход.    
 В храма-паметннкъ „Св. Ал. Невски", където са изложени тленните останки на О.Бозе починалия Цар, дежури почтен караул от офицери юнкери, школници и войници. Духовенството отправя горещи молитви към Бога да прибере в своите  всевишни селения душата на мъдрия и велик Цар.
 Поклонението пред останките на Царя-Обединнтел е поклонение на целия български народъ. Между чакащите своя ред, в дългите редици се намират представители на всички класи на народа. Бедният и богатият тук са наредени един до друг. Техните сълзи за миролбивия и справедлив Цар, са сълзи предизвикани от дълбоката скръб, която днес покрива целия български народъ.
 Наред със столичното гражданство, от вчера започнаха да се покланят
Н.В. ЦАРИЦАТА СНОЩИ СЕ ПРЕКЛОНИ ПРЕД ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА ЦАР БОРИС ІІІ
Снощи в 9 часа Нейно Величество Царицата, заедно с Техни Царски Височества княз Кирилъ и княгиня Евдокия се поклони пред тленните останки на О.Бозе починалия Царь въ храма-паметникъ „Св. АлександърНевски".  
 ЗА ПРЪВ ПЪТ НА ВЪРХ МУСАЛА
 На 18 август, само 10 дни преди смъртта си, Негово величество Цар Борис ІІІ, придружен от своя брат Н.Ц. В. княз Кирил, легеционния секретар г. Балан и малка свита, е направил екскурзия до върха Мусала, където бил посрещнат от домакина Ст. Кузманов. Същия ден след обед Н. Величество Царят, придружен от свитата си, се изкачил на самия връх Мусала, където бил посрещнат от наблюдателя на върха г. Хр. Белостойнов. След малка закуска Царят и придружаващите го лица се завърнали в хижа Мусала, от където продължили обиколката си. 


В. "Утро", бр. 10217, 1 септември 1943 г.  
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaistoria
Категория: История
Прочетен: 90174
Постинги: 51
Коментари: 26
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930