Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 09:27 - Бутафорна или реална промяна за лявото?
Автор: novaistoria Категория: Политика   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
0



На 27 юли Българската социалистическа партия проведе свой конгрес, на който избра своя пети лидер от новата си история на социалистическа партия. Едва ли имаше по-оплюван и дори мразен политик от вече бившия й председател Сергей Станишев. Но така е, както казват някои "на върха духа". Е, сега накъде? Ще успеели новото ръководство да консолидира левия електорат? А и около какво да го консолидира? Усещането е масово за пълно безверие, което все повече обхваща различните слоеве на обществото ни. А те, слоевете не са кой знае колко. Масовката са едва оцеляващи, далеч зад тях е така наречената средна класа и недосегаемите са заможните, които живеят или зад граница или зад високи огради, или с две думи живеят в друг свят. А социалистическата партия и въобще социалистическата идея е насочена или поне би трябвало да бъде насочена към хората, които са с ниски и средни доходи. Социалистите работят или поне би трябвало да работят за работническата класа. Но разбира се, че социализмът от капиталистически тип се явява доста добро решение, но тук няма как да се получи към момента. Тази разновидност се получава само в развитите страни, а нашата не е сред тях, а даже и нещо май объркахме пътя, който трябваше да ни изведе сред "белите" държави. Някой ще каже, че не съм прав, понеже сред кандидатите за лидер на БСП имаше минимум един милионер, а може и повече да са били, не знам. Стара максима е, че ситият на гладния не вярва.
Прибързаността на президента Георги Първанов и неговото отделяне от редиците на социалистическата партия, му струваше вероятно и повторното му връщане на кормилото на столетницата. Едва ли някой би оспорил силната му кандидатура в този момент при тази очевидна криза в партията, въпреки че настоящата върхушка не го долюбва. Но контрафактическия метод е полезен за студентите по история в университета или учениците в класните стаи. Едва ли някой би разсъждавал върху темата сега. И все пак единственият двумандатен президент, който е и историк, избърза със своето решение за създаване на ново ляво течение.
Ето ще се изтърколят тези малко повече от 2 месеца до изборите, а после какво? Очевидно е, че без коалиция няма шанс никоя партия да управлява. А щатният коалиционен партньор на прехода, доказа, че съсипва всеки, който се коалира с него. Идва ли ред и на ГЕРБ?



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaistoria
Категория: История
Прочетен: 89703
Постинги: 51
Коментари: 26
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031