Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 06:25 - Исторически извор - Прокламация на ОФ
Автор: novaistoria Категория: История   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
0



ПРОКЛАМАЦИЯ   НА   ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОТЕЧЕСТВЕНИЯ ФРОНТ КЪМ  БЪЛГАРСКИЯ  НАРОД

Прочетена от Кимон Георгиев по Радио София на 9 септември 1944 г. в 6.25 ч.


Българи и българки, офицери, подофицери и войници,
Отчуждени и чужди на народа управници хвърлиха страната в нова катастрофа.
Вместо да бъдат служители на народа, те станаха слуги на хитлеристка Германия.
Направиха страната германски лагер. Превърнаха работниците ни в германски роби. Обрекоха плодовете на тежкия труд на българския селянин в плячка на германския капитал. Направиха войската ни стражар на германските завоевателни планове.
Не стигаше това. Обявиха война на Англия и Съединените щати и с двуличната си и неискрена политика изчерпаха великото търпение на Съветския съюз, чиито войски вчера, 8 септември 1944 г., влязоха в България, което тури край на една недостойна и отречена от нашия народ политика.
В същото време две наши армии — македонската и корпусът— са обречени в плен на германците, които правителството от угодничество остави въоръжени, за да позорят и избиват нашите офицери и войници.
Вътре в страната кипи борба за народна власт, която ще изведе народа от пропастта, в която го хвърлиха престъпни управници.
От седмици българският народ чака примирие.
Вместо мир — политиката на правителството доведе страната до война със Съветския съюз.
С пълното съзнание, че е верен и пълен изразител на народната воля, Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и при тия тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел.
Отечественият фронт, дело на самия народ, веднага ще приобщи всички сили и средства към усилията на Съветския съюз и неговите велики съюзници за изгонване на германците от Балканите.
Правителството на Отечествения фронт веднага ще направи всичко възможно за осъществяване на неразривни връзки със Съветския съюз и нова Югославия и установяване искрено приятелство с великите западни демокрации, Америка и нашите съседи.
Правителството на Отечествения фронт веднага ще пристъпи към изпълнение на програмата, оповестена вече в отправения към народа манифест, и ще следва без забава и отклонение смело пътя на народните интереси.
Да живее и пребъде свободна, независима, демократична и мощна България!
Да живее българският народ!
Отечествен фронт, № 1



Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaistoria
Категория: История
Прочетен: 42113
Постинги: 51
Коментари: 26
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31