Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2014 02:08 - Исторически извор - Из тронно слово на цар Борис III
Автор: novaistoria Категория: История   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
2



Из тронното слово на Н.В. Цар Борис ІІІ при откриване ІІ сесия на 25 обикновено народно събрание


 

Господа народни представители,
Щастлив съм да ви виждам днес отново събрани в тая свещена … и с истинска радост ви приветствам с добре дошли.


Господа народни представители ,
с особено задоволство констатирам, че следваната до сега външна политика даде щастливи резултати. На 7-ми септември тази година правителствата на България и Румъния, подписаха в Крайова един договор, по силата на който Южна Добруджа отново се върна в пределите на Българското царство(ръкопляскания). Това събитие се посрещна от целия български народ с изблик на дълбока радост. И вие господа народни представители одобрихте единодушно този договор в миналата извънредна сесия на Народното събрание, като станахте изразител на чувствата на народа и на неговата признателност към великите водачи на Германия и Италия за инициативата и приятелското им съдействие, при уреждане на добруджанския въпрос(ръкопляскания и възгласи ура). Това обстоятелство затвърди още повече приятелските връзки, които съществуват между нас и тия две велики сили. Радостта на българския народ беше толкова по-силна, че разрешението на въпроса за Южна Добруджа стана по мирен начин, който създава условия за възстановяването на традиционните връзки между България и Румъния и за едно по-тясно сътрудничество помежду ни. Отношенията ни с Югославия и Турция се вдъхновяват от договорите, които ни свързват с тях. Със Съветския съюз, нашите политически и стопански отношения продължават да се развиват щастливо. Като поддържа отношенията си с останалите държави, според съществуващите днес възможности, правителството, облегнато на доверието на народа ще положи всички усилия за да запази спокойствието на страната и да защити нейните жизнени интереси(ръкопляскания).


Господа народни представители,
политиката на единение, законност и отзивчивост към нуждите и болките на народа, продължава да бъде една от основните задачи на управлението. Наред с усилията за избягване на неоправдано поскъпване, за подпомагане на нуждаещите се и пострадалите от обществени бедствия, полагат се и особени грижи, чрез прилагане на разумни и строги мерки за предотвратяване и отстраняване на спекулата и на зловредни и противодържавни влияния. Грижите за народното здраве, благодарение на по-големите кредити бяха увеличени и насочени главно към осигуряване на здравна помощ за селското население и безплатно лекуване на бедните.


Господа народни представители,
взетите мерки за засилване на народната отбрана и пълната готовност на всеки българин да пази независимостта на страната ни, дават основание да гледаме със спокойствие на бъдещето(ръкопляскания).

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaistoria
Категория: История
Прочетен: 89683
Постинги: 51
Коментари: 26
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031