Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2014 12:12 - 76 години от подписването на Солунското споразумение
Автор: novaistoria Категория: История   
Прочетен: 1786 Коментари: 2 Гласове:
2



76 години от подписването на Солунското споразумение

 След Първата световна война, България е в изолация. Всички съседи са настроени негативно, още повече, че към всички София има справедливи териториални претенции. Така фактически България попада в обсада и всичките й съседи зорко съблюдават, да не би да укрепне и да поиска ревизия.
 На 24 януари 1937 г. се подписва българо-югославски пакт за вечно приятелство. "Пактът малко поразхлаби обръча около България, макар че не отменяше задълженията на Югославия към Балканското съглашение в случай на негов конфликт с България."
 България следи промените във Версайската система и също има желание да се коригират някои клаузи, но управляващите са наясно, че между България и Германия има голяма разлика и едно и също поведение от двете страни едва ли ще се приеме еднакво от останалите държави. Така България започва да се въоръжава нелегално, като в това си действие получава подкрепа само от Германия. Стига се до 31 юли 1938 г., когато в Солун българският министър-председател и шефът на Балканското съглашение ген. Метаксас подписват Солунското споразумение, което на практика легализира българското въоръжаване, защото са отменени военните клаузи на Ньойския договор. Също така в споразумението е заложено, че всички проблеми между Балканското съглашение и България трябва да се уреждат без употребата на сила и се милитаризира тракийската област.
 Безспорно за Солунското споразумение трябва да се отдаде заслуженото на Великобритания. Лондон иска да създаде съглашение на Балканите, в което България също трябва да влезе. Но българската страна има трудно разрешими териториални спорове със своите съседки. Ревизията на кошмарната Версайска система започва, а основният катализатор на промените е нова Германия, управлявана от нова идеология - нацизъм и нов водач - Хитлер. През март 1938 г. Германия поглъща Австрия и я превръща в провинция на Райха. В края на септември същата година с благословията на победителките от Първата световна война Франция, Англия и Италия, Германия откъсва Судетската област от Чехословакия и я присъединява към своята територия. Англичани и французи дълбоко се надяват, че новият диктатор е задоволен, но съвсем скоро им е писано да разберат, че с постоянни отстъпки и то за сметка на малките държави Хитлер няма да се укроти.



Гласувай:
2



1. minevv - da
31.07.2014 14:43
за поука да ни е
цитирай
2. novaistoria - Янев
31.07.2014 16:26
Мисля, че в подобна изолация трудно може да изпадне държавата в настоящето. Конюнктурата е твърде различна. С румънци и гърци, сме в общ кюп. Със сърбите, въпреки че имаме сметки за уреждане, сме ги оставили поне към момента в миналото. С турците просто не сме от една категория, а и сме в общ военен пакт. Единствено с македонците, не съм убеден, че имаме последователна и адекватна политика, съобразно миналото ни и се държим на моменти твърде фриволно спрямо някои действия и изказвания на Скопие. Но пък там експанзията на немакедонците е умопомрачителна. Те буквално се множат като зайци и съвсем скоро македонците вече няма да има на къде да отстъпват и ще се наложи да сдадат позициите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novaistoria
Категория: История
Прочетен: 90139
Постинги: 51
Коментари: 26
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930